Çocuğa müzik eğitimi nasıl verilir isimli yazımızda bu eğitimin nasıl olması gerektiği ve müzik eğitiminin çocuğa kazandırdıklarından bahsedeceğiz. Müzik, çocuklara önemli katkılar sağlamaktadır. Çocukların müzik aleti çalması, zihin gelişimlerinde ve sinir sistemlerinin gelişiminde büyük rol oynar.
Gitar, piyano, bağlama gibi birçok enstrümana ilişkin müzik eğitimleri verilmektedir. Enstrüman ve müzik eğitimi herkesin hayatında olması gereken kavramlardır. Bu eğitimlerin bireye kazandırdıkları oldukça fazladır. Peki, bu eğitimlere kiminle başlamalı, nasıl başlamalı, nerede başlamalı gibi birçok soruyla karşı karşıya kalıyoruz. En önemli soru ise ‘’Çocukların yaşına ve gelişim seviyesine uygun eğitim nasıl verilmelidir?’’ olacaktır.
Müzik Eğitimi Kaç Yaşında Başlamalı?
Çocuğa müzik eğitimi nasıl verilir konusundan önce kaç yaşından itibaren verilmesi gerektiği üzerinde durmak daha doğru olacaktır. Çocukların, özel durumlar hariç müzik eğitimine 4-5 yaş civarında başlayabileceği çoğu pedagog tarafından önerilmektedir. Çocuğunun müzik eğitimi alması bazı veliler için okulundan ve derslerinden geri kalacak gibi endişe içeren düşünceler oluşturabilir. Ama aksine müzik ve enstrüman eğitimi öğrenmeye daha açık bireyler yetiştirmek için önemli bir eğitimdir. Yapılan bazı araştırmalara göre de bu eğitimleri almış çocukların çoğu alanda daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.
Müzik Eğitiminin Fiziksel Gelişime ve Sosyalleşmeye Etkisi
Müzik eğitimi okulla birlikte devam ettirebileceğiniz bir etkinlik olarak görülebilir. Müzik ve enstrüman eğitimin en önemli faydalarından biri fiziksel gelişimlerine katkı sağlamasıdır. Çünkü müzik çocuğu hareketlendirir. Sadece enstrüman eğitimi ile fiziksel gelişimine katkı sağlamış olunmuyor tabii ki. Müzik ile hareketli oyunlara katılarak, şarkılara eşlik ederek, müzik ile danslar ederek çocuğunuzun ince ve kaba motor gelişimlerine katkılar sağlamış olunuyor.
Aynı zamanda grup etkinliklerinde uyum içinde ritimler tutarak, el çırparak, zıplayarak sosyalleşecektir. Müzik ve enstrüman eğitimi almasıyla birlikte sosyalleşeceği kesin olarak söylenebilir.
Uygun Ortam Sağlamak Çok Önemli
Çocuklar taklit yoluyla öğrenmektedir. Anne ve babasının evde yaptığı birçok şeyi gözlemler ve taklit eder. Taklit yoluyla öğrenme, yapılan araştırmalara göre müzik eğitiminde de çok önemlidir. Örneğin, günlük rutin işleri yaparken bu işlere uygun birlikte söyleyebilecekleri ya da dinleyebilecekleri melodiler seçilebilir. Anne babalar günün belirli saatlerini çocukları ile birlikte müzik dinleyerek, dans ederek, kendi uydurdukları şarkıları söyleyerek geçirebilir. Ve bu saate’ Müzik Saati’ diyebilirler. Bu saatin daha verimli ve ilgi çekici olabilmesi için özel bir alan yaratılabilir. Bu çocukların merakını tetikleyecek ve daha ilgili olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca birlikte geri dönüşüm malzemelerinden enstrümanlar yaparak bu zamanı daha da etkili yapabilirsiniz.
Çocuklar evde müzik eğitimine bu şekilde başlayabilir. Aile ile geçirdikleri kaliteli zaman sonucunda, enstrümanların farkına varabilir ve doğru bir seçim ile profesyonel eğitmenlerden ders almaya başlayabilir. Çocukların müzik eğitiminde ilk bilgilerini doğru alması çok önemlidir. Enstrüman için birçok teknik mevcuttur ve doğru olanı öğrenmek ilerleyen zamanlar için en iyisi olacaktır. Çünkü yanlış öğrenilmiş bir tekniği, doğru bir tekniğe çevirmek daha zor olacaktır. Bu da öğrenci için birçok yönden kayıp demektir.
Müzik eğitimi çocuğunuzun tüm gelişim alanlarına katkı sağlayacaktır. Ve yapılan araştırmalar sonucunda müzik eğitimine başlamış çocukların ilerleyen dönemlerde daha başarılı oldukları kanıtlanmıştır.
‘Ergenlik Problemlerinde Müzik Eğitiminin Önemi’ isimli bir diğer yazımıza buradan, eğitimlerimizi ve etkinliklerimizi daha yakından takip etmek isterseniz Instagram adresimize buradan ulaşabilirsiniz.
Sanatla Kalın..